Ordet Impressionisme


Hvordan ordet impressionisme opstod er en lidt sjov historie. I starten af 1870’erne var Monet og andre malere trætte af gang på gang at få deres malerier afvist på de officielle kunstudstillinger i Paris. Deres malerier var lidt for moderne i forhold til den herskende konservative malestil. De afviste malere dannede en gruppe og afholdt deres egen udstilling.

Maleriet som lagde navn til impressionismen: "Impression: soleil levant"

Maleriet som lagde navn til impressionismen: “Impression: soleil levant”

Udstillingen foregik i april 1874 i centrum af Paris. Man havde lånt fotografen Nadar’s atelier på Boulevard Cappucines til foremålet. Bygningen ligger tæt ved Paris’ berømte Opera. Omkring 30 malere udstillede en del malerier, og der var adgang for offentligheden.

En journalist ved navn Louis Leroy fra det satiriske blad Le Charivari besøgte udstillingen. Han brød sig ikke om malerierne i almindelighed og et konkret maleri i særdeleshed. Det var Monet’s maleri, som på fransk hedder “Impression: soleil levant”. Oversat til dansk hedder det “Indtryk,  Solopgang”. Det forestiller en solopgang ved havnen i byen Le Havre.

Louis Leroy rakkede dette maleri ned i en artikel og mente, at noget halvfærdig tapet var pænere end dette maleri. Ud fra titlen på Monet’s maleri kaldte han nedladende malerne for impressionister. Ordet faldt åbenbart i god jord hos malerne, som tog det til sig. Og det samme gjorde offentligheden efterfølgende.

Så malerne kom til at blive kaldt for impressionister, og bevægelsen fik navnet impressionismen. Og når alt kommer til alt, var det lidt af en tilfældighed. Monet’s berømte maleri, “Indtryk,  Solopgang”, kan i dag ses på Musée Marmottan Monet i den vestlige udkant af Paris ved Boulogne-skoven.

 

Billedegalleri:

 

Nogle udstillere i 1874

På den banebrydende udstilling i 1874 var der omkring 30 malere, som udstillede. De havde nogen af de samme ideer til, hvordan et maleri skulle se ud. Her ses nogle af de mest kendte.

 

Nadars atelier

Boulevard Capucines nr. 35 i ca. 1860 og i dag. Bygningen er grundlæggende den samme. Her blev den berømte impressionistiske udstilling afholdt i 1874.

 

Boulevard des Cappucines1

Boulevard Capucines i Paris’ midtby i slutningen af 1800-tallet.

 

Nadar1

Nadar var meget andet end fotograf, men det var dette, som han blev kendt for.