Monet’s liv: 1840-1870


Claude Monet blev født den 14. november 1840 i Paris’ midtby. Det var i gaden Rue Laffitte i den nordlige del af byen, hvor forældrene boede. Faderen var en rig købmand og moderen sanger. Hun kunne også lide at male, og Monet har nok fået noget af sin interesse fra hende.

Rue Laffitte2

Gaden “Rue Laffitte” i den nordlige del af Paris med udsigt til kirken Sacré Coeur.

I 1845 flyttede Monet familien fra Paris til havnebyen Le Havre ved den franske nordkyst, som havde ca. 30.000 indbyggere dengang. Som barn lavede han karikatur-tegninger af hans lærer i skolen samt kendte personer i byen.

Som 16-17 årig mødte Monet den franske landskabsmaler Eugène Boudin, som så et talent i Monet. Han opfordrede ham til at male og blev en varig kunstnerisk indflydelse på ham.

Monet’s mor døde i 1857. Med økonomisk støtte fra hans rige tante Marie-Jeanne Lecadre opholdt han sig fra 1859 til 1861 i Paris, som dengang var kunstens centrum. Her gik han på en kunstskole og mødte bl.a. den 10 år ældre maler Camille Pissarro, som også blev en af de helt store malere indenfor impressionismen.

I 1861 blev Monet indkaldt til militæret. Han gjorde tjeneste i Algeriet i Nordafrika og trænede til at blive soldat til hest. Efter et år fik han tyfus-feber, og hans rige tante betalte militæret en større sum penge for at få ham ud af militærtjenesten. Hjemme igen fra Algeriet mødte Monet den hollandske landskabsmaler Johan Jongkind. Hans malerier var en forløber for impressionismen, og Monet betragtede ham som sit forbillede.

3 venner-4

På en kunstskole i Paris mødte Monet 3 malere, som han blev gode venner med. De var alle ukendte dengang, men de i dag er de meget kendte impressionistiske malere.

Monet startede i 1862 på en anden kunstskole i Paris, som ikke var helt så konservativ, som så mange andre. Monet ønskede nemlig ikke at følge den traditionelle måde at male på. På skolen mødte han andre personer, som havde nogle af de samme ideer som ham selv til, hvordan et maleri skulle se ud. Det drejede sig om Pierre-Auguste Renoir, Frédéric Bazille og Alfred Sisley, som også blev nogle af de helt store impressionistiske malere.

I de efterfølgende år malede de sammen motiver, som primært var landskaber ved Normandiets kyster. De forsøgte også i flere år, at få deres malerier godkendt til de officielle kunstudstillinger i Paris, men det var kun få, som blev godkendt. De var nemlig lidt for moderne for den konservative kunstverden.

En af de kvinder, som stod model til bl.a. Monet’s malerier, hed Camille Doncieux. Monet blev kærester med hende. Hun var 7 år yngre, men da hun kom fra mere ydmyge kår, faldt hun ikke i god jord hos Monet’s far og tante. Monet boede i sommeren 1867 hos faderen i havnebyen Le Havre.

Camille3

På billede ses kæresten og modellen Camille. Det er malet i byen Bennecourt, 60 km. NV for Paris. Her flyttede Monet familien til i 1868.

Camille’s tilstedeværelse var ikke ønsket, da hun også var gravid. Parret var nemlig ikke gift. I 1867 fødte hun parrets første barn, en søn som kom til at hedde Jean. Den lille familie havde store økonomiske problemer, da familien ikke ville hjælpe, samtidig med at Monet’s malerier ikke solgte særlig godt.

I juni 1870 blev Claude Monet og Camille Doncieux gift på et af Paris’ lokale rådhuse. Camille’s forældre var til stede, men Monet’s far og tante deltog ikke. Trods økonomiske problemer tog parret på bryllupsrejse til badebyen Trouville-sur-Mer i Nordfrankrig.

Mens parret var i Trouville-sur-Mer erklærede Frankrig krig mod Prøjsen, primært p.g.a. en strid om arveretten til at være Konge af Spanien. Monet var i et dilemma. Hvis han blev i Frankrig, var der en pæn sandsynlighed for, at han blev indkaldt til militæret og skulle deltage i krigen mod Prøjserne. Alternativt kunne han være hurtig og tage en båd til England inden grænserne blev lukket. Dermed ville han slippe for krigens rædsler.

Fortsættes her: Monet’s liv 1870 – 1900.

 

Billedegalleri:

 

Kusine

Monet malede ofte sin familie, som en del af motivet. Her er det en kusine i en have i den rige kystby Sainte-Adresse i Normandiet.

 

Tegninger

Som barn og ung tegnede Monet karikatur-tegninger af hans lærer samt kendte mennesker i lokalområdet. Disse solgte han også i byen Le Havre.

 

To malere

Som ung mødte Monet den hollandske maler Johan Jongkind (tv) og den franske maler Eugène Boudin (th). De var begge friluftsmalere, og Monet blev meget inspirerede af dem. De var også venner.

 

Trouville

I juli 1870 tog Monet sammen med sin kone og dreng på bryllupsrejse til badebyen Trouville-sur-Mer i Nordfrankrig. Monet malede bl.a. dette billede højre af strandpromenaden i byen.