Hus og have


Claude Monet’s berømte have (og hus) ligger ved byen Giverny ca. 50 km. nordvest for Paris. Byen har i dag omkring 500 indbyggere. Haven åbnede for besøgende i 1980, og den besøges af omkring en halv million personer hvert år. Den er åben fra ca. slutningen af marts måned til omkring 1. november. En voksen billet koster 75 kr.

1. Hus og have – Historien

Monet og hans familie flyttede ind i huset i 1883, som de lejede. På det tidspunkt var haven ikke så stor. I 1890 gik det godt for Monet økonomisk, da han solgte mange malerier. Han var nu så velhavende, at han købte huset.

Monets hus

Monet’s hus er meget langt, men ret smalt.

I 1893 købte han også et større område ved huset. Her lå en lille bæk, som kom fra floden Epte, som igen var en biflod til Seinen. Han fik gravet noget af grunden ud til en kunstig sø, som senere blev gjort større. Her fik han “plantet” sine åkander. Inspirationen til udseende af søen (med botanik) kom fra Japan.

I 1890’erne fik Monet lavet en stor flot have foruden den kunstige sø med åkander. Han gjorde det ikke alene, men havde flere gartnere ansat. Det var dog ham, som bestemte, hvordan haven skulle se ud. Monet fik plantet både sjældne og almindelige blomster, som primært blev arrangeret efter farve. Derefter lod han dem til en vis grad gro selv. I dag kan haven siges at være velholdt, men har dog et lidt “halvvildt” udseende. I det hele taget brugte Monet mange penge på haven

Da haven var vokset til i slutningen af 1890’erne, begyndte Monet at male motiver fra den, bl.a. hans elskede åkander, som han malede oftere og oftere. Efter første verdenskrig (1914-18) malede han stort set kun åkanderne i hans sø.

2. Hus og have i dag
Selve Monet’s hus er i to etager, temmelig langt og ret smalt. Det er holdt i lyserødt med grønne skodder. Indvendigt domineres de fleste rum også af en bestemt farve, hvor f.eks. køkkenet er blåt og spisestuen gul.

Haven består af to store områder. Det ene store haveområde er indhegnet med mure på alle siderne. Dette hedder Le Clos Normand. Længst mod nord i denne del ligger Monet’s lange, men smalle hus. Ud fra huset mod syd ses jernbuer, hvorpå roser vokser. I det nordøstlige hjørne ligger Monet’s store atelier.

Ekstra3

Den japanske bro med blåregn ovenover.

For at bevare havens blomster og planter må besøgende ikke gå alle steder, f.eks. ikke i den centrale del af haven. I denne del ses mange forskellige blomster som margueritter, valmuer, stokroser, storkenæb, iris, stedmoderblomst, tulipaner for at nævne nogle få.

De to store haveområder adskilles af en lille vej med en tunnel under vejen. Herefter kommer man over til den japanske vandhave. Den kunstige sø, som er aflang og uregelmæssig i formen, udgør det meste af dette område. På et smalt sted ved søen ses den japanske bro, som dog ikke er den oprindelige. Over broen ses blomsterarten blåregn. Rundt om søen ses hængepile og andre træer samt bambus. Men det mest berømte er åkanderne i søen, som blomstrer om sommeren.

Monet’s hus og have er i dag næsten ligeså berømte som hans malerier. Nedenunder ses 10 billeder af denne berømte attraktion.

 

Hus3

Monet’s hus med en del besøgende. Hvert år kommer der omkring en halv million personer.

 

Hus4

Monet’s stue med nogle af hans malerier.

 

Have2

Den berømte have med huset i baggrunden i det sene forår.

 

Have3

Haven med rosebuerne i det tidlige efterår.

 

Have5

Blandet flora i Monet’s have, højsommer.

 

Have7

Rosebuerne i det sene forår.

 

Have4

Åkandesøen, højsommer.

 

Have10

Åkandesøen med hængepil bagved, højsommer.

 

Have-16

Åkandesøen med den japanske bro, sent forår.

 

Have13

Nærbillede af åkanderne, højsommer.