Monet’s liv: 1870 – 1900


Monet valgte hurtigt at sejle til England, inden de franske grænser blev lukket, så han undgik at blive soldat i krigen mod Prøjsen. Hans kone og søn fulgte ham kort tid efter. Krigen blev en fiasko for Frankrig, som måtte overgive sig. Landet måtte bl.a. afgive området Alsace til Prøjsen (Tyskland). Monet’s gode malerven, Frédéric Bazille, var soldat under krigen. Han blev dræbt, 28 år gammel.

London

London i slutningen af 1800-tallet.

Monet familien boede i London et års tid, hvor Monet brugte tiden på at studere malerier på byens museer. Han blev bl.a. inspireret af den engelske maler Turner. Efter et halvt års ophold i Holland, bosatte familien sig igen i Frankrig i byen Argenteuil lidt udenfor Paris. Det var i 1871, som også var året, hvor Monet’s far døde.

I de år Monet boede i Argenteuil, malede han fortrinsvis motiver fra nærområdet. Området omkring byen var et populært udflugtsmål om søndagen for den parisiske middelklasse, og det var bl.a. dette, som fangede Monet’s interesse.

Monet og de andre impressionistiske malere var trætte af gentagne gange, at få afvist deres malerier til udstilling på de officielle parisiske saloner. Derfor afholdt de selv en udstilling, som foregik på et atelier i Paris’ midtby i april 1874. Der var omkring 30 malere, som udstillede, bl.a. Pissarro, Monet, Sisley, Degas, Renoir og Cézanne. Det var også på denne udstilling, at malerbevægelsen fik navnet impressionisterne (læs mere her). I de efterfølgende 12 år afholdtes 8 impressionistiske udstillinger.

I 1876 mødte Monet ægteparret Ernest og Alice Hoschedé. De havde 6 børn, og manden var en rig forretningsmand. Han hjalp Monet og de andre impressionistiske malere økonomisk. Monet kom efterhånden til at lære konen Alice ret godt at kende.

I marts 1878 fødte Monet’s kone, Camille, parrets anden søn. Han kom til at hedde Michel. Senere i 1878 flyttede Monet familien videre til et hus i byen Vétheuil lidt udenfor Paris sammen med parret Hoschedé og deres 6 børn. Manden var året forinden gået konkurs. Han forlod familien og bosatte sig i Belgien for at skjule sig for sine kreditorer.

Efter sønnens Michel’s fødsel i 1878 begyndte Camille’s helbred at blive dårligt. I september 1879 døde hun i en alder af 32 år. I 1881 flyttede begge familier til et hus i byen Poissy lidt udenfor Paris. Efter 1,5 års ophold her flyttede Monet, hans to børn, Alice og hendes 6 børn til et større lejet hus ved byen Giverny, ca. 50 km. NV for Paris. Og det er dette hus samt have, som i dag er så berømte.

Familie

På billedet som er fra ca. 1885 ses Claude Monet og Alice til venstre samt Monet’s to drenge Jean og Michel (også til venstre). Til højre i billedet ses Alice’s 6 børn.

I 1890 var Monet så velhavende, at kan købte huset, han boede i. Desuden ansatte han flere gartnere, og i de efterfølgende år anlagde de Monet’s flotte og berømte have med åkande-søen.  Alice’s mand døde i 1891. De havde ikke haft ret meget med hinanden at gøre i flere år. Men nu kunne Alice gifte sig igen, og det gjorde hun og Claude Monet i juli 1892.

I 1897 giftede Monet’s søn, Jean, sig med Blanche. Blanche var en af Alice’s 6 børn. Dermed blev Blanche både Monet’s steddatter og svigerdatter på en gang. Parret flyttede til byen Rouen, og Blanche malede en del ligesom Monet, dog som hobby. En anden af Alice’s døtre hed Suzanne. Hun var model for Monet og optrådte på flere af hans billeder. Hun døde i 1899 efter langvarig sygdom, ca. 35 år gammel.

Fra slutningen af 1890’erne var Monet’s have vokset op, og i de efterfølgende år malede han rigtig mange billeder af motiver fra haven, primært hans elskede åkander i hans sø.

Fortsættes her: Monet’s liv 1900-1926.

 

Billedegalleri:

 

Argenteuil

Claude Monet boede i 7 år ved byen Argenteuil lidt NV for Paris. Her har han malet byen (1872).

 

Italien

I 1883 og 1884 var Monet to gange (en gang med Renoir) ved den Sydfranske samt den italienske Middelhavskyst. Her ses et billede af kystbyen Bordighera i Italien (1884).

 

Etretat

Monet tog ofte til den nordfranske kyst ved Normandiet for at male. På billedet (1885) kan man se en sjov klippe, der ligner en elefant, som drikker vand. Dette motiv malede Monet ofte.

 

Poppel-træer

Fra 1890 begyndte Monet at male det samme motiv under forskellige lysforhold, (forskellige tidspunkter af dagen, af året samt forskellige vejrforhold). Her er det poppeltræer (1891).

 

Suzanne_bliver_gift

Monet blev gift for anden gang med Alice Hoschede i juli 1892. 4 dage senere blev Alice’s datter, Suzanne, gift med en amerikansk maler Det er dem, man ser forrest på billedet.