Monet’s liv: 1900 – 1926


Selvom Monet fandt de fleste motiver i Frankrig, var han også en del gange udenlandsk for at male. Fra 1899 til 1905 var han f.eks. 5 gange i London i England for at male billedeserier. Det blev til tre motiver, nemlig to broer over floden Themsen og et af parlamentet i London.

Venedig

Monet og Alice i Venedig i 1908.

Og i slutningen af 1908 tog Claude Monet og hans kone Alice 3 måneder til Vendig. Her malede Monet igen flere billeder af de samme motiver under forskellige lysforhold.

I 1911 døde Monet’s kone Alice, 67 år gammel. Året efter fik Monet konstateret grå stær på begge øjne, som langsom gjorde hans syn værre, hvilke gjorde det sværere og sværere for ham at male. Og i 1914 døde Monet’s første søn, Jean, af sygdom i en alder af 47 år. Jean’s kone, Blanche, var som tidligere nævnt datter af Alice. Hun flyttede efterfølgende ind i huset hos Monet, og passede ham alle årene indtil hans død.

Monet kastede sig nu ud i et kæmpeprojekt. Han ville male nogle meget store åkande-malerier. Da hans atelier var for lille, fik han i perioden 1914-16 opført et stort atelier på hans grund . Der var hejseværk indvendigt, så de forskellige lærreder kunne flyttes frem og tilbage samt op og ned.

Under 1. verdenskrig fra 1914 til 1918 kæmpede Frankrig hårde kampe mod Tyskland i den såkaldte skyttegravskrig, som primært foregik på fransk jord. Tabstallene var enorme. Frankrig mistede ca. 1,4 millioner soldater. Monet’s anden søn, Michel, var med i krigen, som han overlevede.

Monet’s gode malerven gennem mange år, Pierre-Auguste Renoir, døde i 1919, 78 år gammel. Han havde siden 1907 boet i en by ved den franske sydkyst mellem de to byer Nice og Cannes. Monet fortsatte med at male sine store åkande-malerier, og i 1922 sagde han ja til at donere disse til Frankrig. De var dog ikke færdige på dette tidspunkt. Det blev aftalt, at der skulle bygges nogle rum på et bestemt museum i Paris (Orangerie-museet), som skulle skræddersyes til at vise disse meget store malerier.

Hus_Indvendigt2

Claude Monet i hans hus, ca. 1915.

Monet blev opereret for grå stær i januar 1923. Operationen gik godt, men selv med briller fik han ikke sit fulde syn igen. Efter 12 års arbejde blev Monet i 1926 færdig med de meget store åkande-malerier. Det drejede sig om 8 malerier, som sammenlagt var 91 meter i længden og to meter i højden.

Den 5. december 1926 døde Claude Monet af lungekræft, 86 år gammel. Han blev begravet i Giverny.

Efter Monet’s død overgik huset, haven og hans store samling af kunstværker til sønnen Michel. Han kom dog sjældent i huset, så steddatteren Blanche blev boende og passede det og haven sammen med en gartner. Da Blanche døde i 1947, var haven meget forsømt.

Michel Monet døde i 1966 i en bilulykke tæt på Paris. Han blev 88 år. Da han ingen arvinger havde, testementerede han Monet’s hus og have samt faderens store kunstsamling til en selvejende institution i Frankrig ved navn Académie des Beaux-Arts (Akademiet for smuk kunst). Hovedkontoret ligger i Paris’ centrum. De bestyrer bl.a. et kunstmuseum i det vestlige Paris. Her blev en hel del af Monet’s billeder overført til og udstillet.

Hus og Have2

Monet’s hus og berømte have åbnede for besøgende i 1980.

I 1970’erne var både huset og haven meget forfalden, og man havde ikke råd til at lave det i stand. En indsamling blev sat i værk, som gav nok penge til formålet. Derefter gik arbejdet i gang med at renovere huset og lave haven pæn igen. Dette arbejde fandt sted fra 1977 til 1980.

Og i juni 1980 slog man dørene op for besøgende. Lige siden har det været en populær attraktion til trods for, at stedet ligger ca. 50 km. NV for Paris. Hvert år besøges huset og haven af omkring en halv million personer. Selve den flotte have er måske lige så berømt, som de mange billeder Claude Monet malede. Specielt er hans kunstige sø med åkander meget kendt, ligesom hans åkande-malerier også er det.

 

Billedegalleri:

 

Monet-1905

Claude Monet ved sin kunstige sø med åkander (1905).

 

Venedig2

I slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet rejste Monet meget, bl.a. en længere tur til Venedig. Her ses Dogepaladset (1908).

 

Have-maleri

I 1910’erne og 1920’erne malede Monet næsten kun motiver fra hans kunstige sø med åkanderne. Her er det et billede malet i perioden 1920-26.